diumenge, 25 de gener del 2015

Per a què li serveixen els bigotis a un gat?



Una de les parts que més destaquen dels gats són els seus bigotis, que són tan llargs com ample és l’animal. Però no només disposa d’aquests bigotis, sinó que sobre els seus ulls i sota la barbeta també li creixen altres pèls d’igual característiques.

En realitat, tots aquests pèls (inclosos els del bigoti) tenen una funció fonamental en els gats: el de sensors.
Més enllà de fer a aquests animals atractius i tendres, són una eina de comunicació animal, a més de servir-los per caçar, explorar el territori i fins a expressar emocions.

Els felins compten amb entre vuit i dotze bigotis mòbils a cada costat del seu nas, encara que sempre hi ha excepcions. Aquests són diferents a la resta de pèls que cobreixen a l’animal, ja que són molt rígids i amb una funció en el seu sentit del tacte, ja que actuen com a receptors. A més, aquests pèls que s’insereixen a una profunditat tres vegades major que la resta del pelatge, no només es troben sota el musell, sinó que poden localitzar-se damunt dels ulls, a la barbeta i en la part posterior de les potes. Vols conèixer les seves funcions?

Els ajuden a veure millor
Els bigotis dels gats estan dotats de cèl·lules sensitives a la seva base, per la qual cosa són sensibles a gairebé qualsevol moviment que ocorre prop d’ells. A més, ajuden als gats a captar estímuls tàctils que, quan arriben al cervell, els proporcionen una imatge en tres dimensions del que tenen al davant.

Els serveixen d’alerta
A més, els bigotis serveixen per avisar al gat que alguna cosa s’aproxima a la seva cara, per la qual cosa poden esquivar xocs contra parets i altres obstacles encara que estigui en la foscor.

Per entrar en forats
D’altra banda, cal tenir en compte que la longitud del gat sol coincidir amb l’amplada aproximada del seu cos, una regla que no funciona quan l’animal pateix sobrepès. Així, aquests pèls els ajuden a saber si poden entrar en un forat estret.

Per comunicar-se
Finalment, els bigotis són una important eina de comunicació per al gat, ja que la posició dels seus pèls diu molt sobre el seu estat d’humor.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 11 de gener del 2015

Un mercat una mica "perillós".

Hi ha molts llocs per posar-hi un mercat, però el d'aquest vídeo no sembla pas el lloc més adequat, tot i que ho tenen tot ben preparat perquè ningú prengui mal ni es faci res malbé.


dissabte, 10 de gener del 2015

És perillós dormir amb plantes durant la nit en una habitació?



Amb la llum del dia les plantes agafen de l’aire el diòxid de carboni que necessiten i expulsen oxigen. Però això és la fotosíntesi, no la seva forma de respirar, alguna cosa que fan tant de dia com de nit: recullen oxigen de l’aire i expulsen CO2.

Si fos perillós estar amb una planta perquè en respirar ens pot "robar oxigen" ho seria tant de nit com de dia.

Però, perquè ens fem una idea: una planta normal pot consumir uns 0,1 litres d’oxigen per hora, comparat amb els 50 litres per hora que necessitem els éssers humans: 500 vegades més. De fet si dormir amb una planta fos perillós, dormir amb la parella, germà o qualsevol company d’habitació seria senzillament mortífer.

Pel que sembla l’origen d’aquesta llegenda urbana és relativament "espanyol" i en altres països no circula aquest rumor.
Fins i tot en hospitals, treure les plantes de les habitacions és com una obligació. Com si els malalts així respiressin millor!

Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 4 de gener del 2015

Edificis estrambòtics, rars, o molt rars (5 de 5)

Abu Dhabi, Emirats Àrabs Units

Ostenta el rècord Guiness de la "torre construïda per l'home més inclinada". Curiós rècord que li va prendre a la torre inclinada de Pisa.


Aquesta i més cases "rares" al web www.casasincreibles.com


dissabte, 3 de gener del 2015

Edificis estrambòtics, rars, o molt rars (4 de 5)

Illa Ganghwa, Corea del Sud

Aquest cafè de Corea sembla que s'estigui absovint a ell mateix.




I a pocs metres es troba aquesta casa totalment a l'inrevés dissenyada pel dissenyador de roba Jeon Yong-Sun. Un veïnat una mica estrany, no?



Aquesta i més cases "rares" al web www.casasincreibles.com