dissabte, 27 de juny del 2015

Els 10 llibres més venuts de la història



Milions de llibres venuts cada any a tot el món. Milers d’edicions diferents d’obres clàssiques i contemporànies. I no obstant això, pocs títols segueixen alçant-se any rere any amb el títol de llibres més venuts de la història. Saps quins són?

Descobreix quins són els 10 llibres més venuts de la història (sense comptar sagues):

1. La Bíblia (Entre 2.500 i 6.000 milions de còpies venudes)
Publicada per primera vegada en algun moment entre els anys 70 i 105 després de Crist, és el primer dels llibres més venuts de la història i l’obra més traduïda del planeta. S’estima que s’han venut entre 2.500.000.000 i 6.000.000.000 d’exemplars en 438 llengües diferents.

2. El llibre vermell: Cites del president Mao Zedong (Entre 800 i 6.500 milions de còpies venudes)
L’únic llibre capaç de rivalitzar amb la Bíblia quant a vendes és el llibre de Cites del President Mao Zedong, més conegut en occident com el ‘llibre vermell’. Publicat per primera vegada el 1966, s’ha traduït a 50 llengües a més del xinès original i s’ha convertit, així, en el segon dels llibres més venuts de la història.

3. Xinhua Zidian: Diccionari de caràcters xinesos (400 milions de còpies venudes)
És el diccionari xinès més venut del món, i una de les obres de referència més populars del planeta. Des que es va publicar en 1957 s’han venut més de 400.000.000 exemplars.

4. Poemes del president Mao (400 milions de còpies venudes)
Si el llibre de Cites del president Mao Zedong és el segon dels llibres més venuts de la història, els altres dos llibres escrits pel més famós president de la República de Xina ocupen la cambra i el cinquè lloc del top ten de llibres. En aquest cas s’han venut més de 400 milions d’exemplars del llibre de poemes de Mao Zedong.

5. Articles del president Mao (252 milions de còpies venudes)
Un lloc per sota trobem el llibre que recopila els articles escrits per l’expresident de Xina, Mao Zedong. Ha venut 252 milions d’exemplars des que es va publicar el 1966.

6. L’Alcorà (200 milions de còpies venudes)
El llibre sagrat de l’Islam apareix com el sisè dels llibres més venuts de la història. Va aparèixer per primera vegada al voltant de l’any 610 dC i des de llavors s’han venut al voltant de 200 milions d’exemplars, la majoria en el seu idioma àrab original.

7. Història de dues ciutats – Charles Dickens (200 milions de còpies venudes)
La primera novel·la de la llista la trobem en la setena posició. Es tracta de ‘Història de dues ciutats’ de Charles Dickens, novel·la en la qual es narra la vida al segle XVIII, en l’època de la Revolució Francesa. Publicada en 1859, porta més de 200 milions d’exemplars venuts.

8. El Senyor dels Anells – J.R.R. Tolkien (150 milions de còpies venudes)
Publicada habitualment com tres volums diferenciats, El Senyor dels Anells es considera una sola obra amb caràcter general i per això apareix en aquest rànquing. Es va publicar l’any 1955 i des de llavors s’han venut més de 150 milions d’exemplars.

9. Escoltisme per a nois – Baden Powell (150 milions de còpies venudes)
Un manual d’instrucció en bona ciutadania fent vida de campanya és el llibre fonamental del Moviment Scout l’autor del qual és el General Robert Baden-Powell, fundador d’aquest moviment juvenil i la primera edició del qual completa va aparèixer a Londres el 1908. Des d’aquest dia s’han venut 150 milions de còpies del 9º dels llibres més venuts del món.

10. El llibre de Mormó (130 milions de còpies venudes)
Un altre llibre religiós tanca el top ten de llibres més venuts. En aquest cas es tracta del llibre de Mormó, publicat el 1830 i del que s’han venut 130 milions d’exemplars a tot el món.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 21 de juny del 2015

Per què es diu que els nens els porta la cigonya des de París?



Molts pares es troben en una situació ben compromesa quan han d’explicar als seus fills petits d’on vénen els nens. La història de la cigonya que porta els nadons embolicats al bec, i que ve des de París, deixa els menuts ben convençuts. De moment! Però, per què es diu que vénen precisament de París i que els porta una cigonya? Que no hi ha més ciutats i animals?

Resulta que tot plegat és una qüestió de coincidències…

Una llegenda de l’Europa Central explica que una parella jove tenia a la teulada de casa seva una parella de cigonyes que, segons es deia, només emigraven fins a una regió propera a París. Els joves van ser pares el mateix dia que la parella de cigonyes va tornar al niu i van explicar als nens del poble que el nadó l’havien portat les cigonyes des de París. I la història es va anar popularitzant per tot Europa des d’aleshores.


Història extreta del web www.curiositats.cat


dissabte, 13 de juny del 2015

Les formigues són els èssers més semblants als humans



Les formigues són els éssers més semblats als humans en diferents aspectes: fan guerres, empresonen esclaus, viuen en comunitat, etc.

Durant molt temps les abelles i les formigues s’han utilitzat com l’exemple màxim de la organització col·lectiva, l’excel·lència al món natural del que pot aconseguir-se amb una coordinació perfecta entre els individus d’una mateixa espècie: subordinació, disciplina i obediència de l’individu la importància del qual se sacrifica pel benestar de la comunitat.

Practiquen l’agricultura, tenen bestiar i exèrcits, i capturen esclaus, però no són un poble humà sinó formigues, els costums de les quals són similars a les nostres.

Amb 12.000 espècies conegudes fins ara i unes altres 8.000 sospitades però encara no descobertes, la formiga és un dels insectes de major èxit al planeta i, no obstant això, només capten l’atenció dels nens o dels adults quan les petites taques negres amb potes marxen en fila índia per la cuina.

És cert que nosaltres, els éssers humans, comptem amb un alt nombre d’individus a les poblacions, la majoria de les quals superen sempre el milió de persones. Aquests nombres són inconcebibles en una societat de primats fora de la nostra, però, en canvi, entre les formigues és bastant comú. Malgrat comptar amb un cervell minúscul i un repertori molt limitat de comportament individual, les formigues han desenvolupat societats d’extraordinària complexitat i coordinació, que arriben a tenir milions d’individus.

Com aquestes, els éssers humans hem trobat les formes per solucionar molts dels incidents que s’originen en les societats multitudinàries: salut pública, infraestructura, distribució de béns i serveis, economia de mercat, problemes de trànsit massiu, agricultura, domesticació animal, guerra i esclavisme…

Però al contrari que en les comunitats humanes, en les d’himenòpters no hi ha diferències internes; la societat de les formigues és més uniforme, més altruista, tot va en benefici de la colònia.

Per exemple, per si mateixes les formigues no poden produir el seu propi menjar, però quan cadascuna fa el seu treball creen alguna cosa tan complexa com és l’agricultura.
Més inquietants són les que sobreviuen mitjançant el tracte amb els esclaus. Els capturen en atacs a altres formiguers, d’on s’emporten les larves, que després de néixer a la seva llar estranya cuiden dels seus amos, sense saber mai el seu origen il·lícit.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 7 de juny del 2015

Una coral d'homes que gaudeixen com nens



Kemper Werkschor aus Olpe
Vom Azubi über den Geschäftsführer bis zum Pensionär: In den Kemper-Werken Olpe singen alle im Werkschor. Und machen zusammen bei unserem Chorwettbewerb mit #ChorGlueck Wer ist der beliebteste Chor in NRW? Hier können Sie abstimmen: http://goo.gl/tbxKU9
Posted by WDR 3 on dilluns, 20 / abril / 2015