dissabte, 31 de desembre del 2016

On hi fa més fred, al Pol Nord o al Pol Sud?



Al Pol Nord la temperatura mínima que s’ha registrat és de -70 graus centígrads. Si això ja resulta esgarrifós, espereu a saber la del Pol Sud per caure de cul: -89,6 graus centígrads!!

Es va registrar el 21 de juliol de 1983 en l’estació russa de Vostok a una altitud de 3.400 metres.

El Pol Sud és més fred que el Nord i la raó és senzilla: el Pol Nord és, en la seva immensa majoria, un mar gelat (l’Oceà Àrtic) i el Pol Sud és un continent gelat (l’Antàrtida).

L’aigua absorbeix el 95% de les radiació solar que incideix i reflecteix tan sols un 5%. Per la seva banda, la terra reflecteix fins a un 35% de les radiacions. És a dir, els oceans absorbeixen més calor que els continents i, així, és més difícil aconseguir temperatures baixes.

D’altra banda, la superfície de gel que es forma al Pol Sud és gairebé vuit vegades més gran que en el Nord.
A més, durant l’hivern austral, l’Oceà Glacial Antàrtic es gela gairebé íntegrament, duplicant la grandària de l’Antàrtida, i reflectint el 80% de la radiació que hi arriba.
Però aquesta radiació escalfa menys, perquè arriba amb una inclinació més gran que en el Pol Nord perquè quan és hivern al sud, la Terra es troba mes lluny del Sol que quan és hivern al Pol Nord.

En definitiva, el Pol Sud té totes les paperetes geogràfiques per ser el lloc més fred de la Terra.


Inofrmació extreta del web www.curiositats.cat


divendres, 30 de desembre del 2016

Quin és l'origen del "dia dels innocents"?

El 28 de desembre, si sentiu alguna notícia molt estranya, pot ser que no sigui veritat.
També, haureu de vigilar la vostra esquena… si us saluden donant-vos cops a l’esquena, comproveu després que no us hagin enganxat un ninot de paper: la llufa.

ORIGEN DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS

El dia dels sants innocents o dels innocents té un origen religiós. És la commemoració de l’anomenada matança dels innocents (un episodi de l’Evangeli segons Mateu), segons el qual Herodes el Gran, que era rei de Judea, va ordenar matar tots els nens menors de dos anys per així aconseguir matar també el nen Jesús, que havia nascut el dia 25. Herodes s’havia assabentat del naixement de Jesús a Betlem pels Reis d’Orient quan van anar a adorar-lo.

Segons el relat evangèlic, Jesús va poder-ne escapar quan un àngel va avisar en somnis Josep i li va dir que fugissin a Egipte. Només després de la mort d’Herodes, Josep i la seva família van tornar i es van establir a Natzaret (Galilea).

COM SE CELEBRA

El dia dels sants innocents se celebra fent bromes a familiars i amics. Se celebra per tota Espanya i a diferents països hispanoamericans. És una celebració semblant a l’anglosaxó Dia dels Folls o el francès Peix d’abril que se celebren l’1 d’abril.

La relació entre les bromes i burles i la llegenda dels infants degollats (amb el coll tallat) ve a partir de les enganyifes i mentides que els pares dels infants es van haver d’empescar per tal de protegir els seus petits de l’assassinat i allunyar-los dels perseguidors enviats per Herodes.

Es fan tot tipus de bromes. Avui dia ja es fan per mòbil o correu electrònic. La broma tradicional consistia a “penjar la llufa”, -ninot retallat de paper o drap- a l’esquena de la gent que circula pel carrer. Això fa riure molt, sobretot els nens. Antigament les “llufes” eren fulles de col o enciam que els més joves recollien al mercat i que intentaven enganxar a les faldilles de les dones.

També és tradicional que els mitjans de comunicació publiquin una notícia falsa que la gent ha de descobrir. L’endemà l’emissor revela la “innocentada”.



Text: informació extreta del web blocs.xtec.cat basada en la informació de la ca.wikipedia.org.
Vídeo: extret del web de Barcelona TV www.btv.cat.


diumenge, 25 de desembre del 2016

La tradició del pessebre



La tradició de posar el Pessebre al món es remunta a l’any 1223, durant una nit de Nadal de la vila italiana de Greccio.

En aquesta localitat, Sant Francesc d’Assís va reunir als veïns de Greccio per celebrar la missa de mitjanit. Entorn d’un pessebre, amb la figura del Nen Jesús, modelat per les mans de Sant Francesc, amb el bou i la mula i tots situats en una pobra gruta enmig d’un bosc, es van cantar lloances al Misteri del Naixement.

De sobte, en el moment més solemne de la missa, aquella petita figura immòbil va adquirir vida, va somriure i va estendre els seus braços cap al Sant d’Assís. El miracle s’havia produït a la vista de tots els qui estaven allà presents, i des d’aleshores la fama dels “Naixements” i el seu costum es va estendre per tot el món. Des d’aquell dia, se celebra la nit de Nadal imitant la inspiració de Sant Francesc d’Assís, entorn d’un humil pessebre que rep el Fill de Déu.

El Papa Joan Pau II, el 1.986, a petició de les associacions pessebristes de tot el món, va proclamar a Sant Francesc d’Assís Patró Universal del Pessebrisme.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 11 de desembre del 2016

Per què els gossos es llepen el seu musell?



Un dels senyals que utilitzen els gossos amb freqüència és llepar-se el musell o ‘morro’. És un moviment ràpid de llengua i en general acostuma a passar desapercebut fins que comencem a fixar-nos.
Quan realitzen aquesta acció? Amb quina finalitat?

Els gossos realitzen aquest senyal juntament amb molts altres. És un senyal de calma i es fa servir per dir als altres gossos que no són una amenaça, que poden estar tranquils.
També podem identificar aquesta acció durant el joc entre un gos jove o adult i un cadell. Quan el cadell està excitat, l’altre gos pot quedar-se quiet, girar el cap i ‘llepar-se el musell’; en aquest cas el gos més gran utilitza aquest senyal per tranquil·litzar al cadell, podent o no reprendre el joc.

Si observem a la nostra parella o a un altre membre de la família renyant o castigant al gos , podrem observar que en algun moment el nostre gos es llepa el musell. Què està intentant el gos? Doncs que la persona que en aquell moment interactua amb el gos es relaxi, es tranquil·litzi i deixi de fer el que està fent.

Informació extreta del web www.curiositats.cat