dissabte, 31 de desembre del 2016

On hi fa més fred, al Pol Nord o al Pol Sud?



Al Pol Nord la temperatura mínima que s’ha registrat és de -70 graus centígrads. Si això ja resulta esgarrifós, espereu a saber la del Pol Sud per caure de cul: -89,6 graus centígrads!!

Es va registrar el 21 de juliol de 1983 en l’estació russa de Vostok a una altitud de 3.400 metres.

El Pol Sud és més fred que el Nord i la raó és senzilla: el Pol Nord és, en la seva immensa majoria, un mar gelat (l’Oceà Àrtic) i el Pol Sud és un continent gelat (l’Antàrtida).

L’aigua absorbeix el 95% de les radiació solar que incideix i reflecteix tan sols un 5%. Per la seva banda, la terra reflecteix fins a un 35% de les radiacions. És a dir, els oceans absorbeixen més calor que els continents i, així, és més difícil aconseguir temperatures baixes.

D’altra banda, la superfície de gel que es forma al Pol Sud és gairebé vuit vegades més gran que en el Nord.
A més, durant l’hivern austral, l’Oceà Glacial Antàrtic es gela gairebé íntegrament, duplicant la grandària de l’Antàrtida, i reflectint el 80% de la radiació que hi arriba.
Però aquesta radiació escalfa menys, perquè arriba amb una inclinació més gran que en el Pol Nord perquè quan és hivern al sud, la Terra es troba mes lluny del Sol que quan és hivern al Pol Nord.

En definitiva, el Pol Sud té totes les paperetes geogràfiques per ser el lloc més fred de la Terra.


Inofrmació extreta del web www.curiositats.cat


divendres, 30 de desembre del 2016

Quin és l'origen del "dia dels innocents"?

El 28 de desembre, si sentiu alguna notícia molt estranya, pot ser que no sigui veritat.
També, haureu de vigilar la vostra esquena… si us saluden donant-vos cops a l’esquena, comproveu després que no us hagin enganxat un ninot de paper: la llufa.

ORIGEN DEL DIA DELS SANTS INNOCENTS

El dia dels sants innocents o dels innocents té un origen religiós. És la commemoració de l’anomenada matança dels innocents (un episodi de l’Evangeli segons Mateu), segons el qual Herodes el Gran, que era rei de Judea, va ordenar matar tots els nens menors de dos anys per així aconseguir matar també el nen Jesús, que havia nascut el dia 25. Herodes s’havia assabentat del naixement de Jesús a Betlem pels Reis d’Orient quan van anar a adorar-lo.

Segons el relat evangèlic, Jesús va poder-ne escapar quan un àngel va avisar en somnis Josep i li va dir que fugissin a Egipte. Només després de la mort d’Herodes, Josep i la seva família van tornar i es van establir a Natzaret (Galilea).

COM SE CELEBRA

El dia dels sants innocents se celebra fent bromes a familiars i amics. Se celebra per tota Espanya i a diferents països hispanoamericans. És una celebració semblant a l’anglosaxó Dia dels Folls o el francès Peix d’abril que se celebren l’1 d’abril.

La relació entre les bromes i burles i la llegenda dels infants degollats (amb el coll tallat) ve a partir de les enganyifes i mentides que els pares dels infants es van haver d’empescar per tal de protegir els seus petits de l’assassinat i allunyar-los dels perseguidors enviats per Herodes.

Es fan tot tipus de bromes. Avui dia ja es fan per mòbil o correu electrònic. La broma tradicional consistia a “penjar la llufa”, -ninot retallat de paper o drap- a l’esquena de la gent que circula pel carrer. Això fa riure molt, sobretot els nens. Antigament les “llufes” eren fulles de col o enciam que els més joves recollien al mercat i que intentaven enganxar a les faldilles de les dones.

També és tradicional que els mitjans de comunicació publiquin una notícia falsa que la gent ha de descobrir. L’endemà l’emissor revela la “innocentada”.



Text: informació extreta del web blocs.xtec.cat basada en la informació de la ca.wikipedia.org.
Vídeo: extret del web de Barcelona TV www.btv.cat.


diumenge, 25 de desembre del 2016

La tradició del pessebre



La tradició de posar el Pessebre al món es remunta a l’any 1223, durant una nit de Nadal de la vila italiana de Greccio.

En aquesta localitat, Sant Francesc d’Assís va reunir als veïns de Greccio per celebrar la missa de mitjanit. Entorn d’un pessebre, amb la figura del Nen Jesús, modelat per les mans de Sant Francesc, amb el bou i la mula i tots situats en una pobra gruta enmig d’un bosc, es van cantar lloances al Misteri del Naixement.

De sobte, en el moment més solemne de la missa, aquella petita figura immòbil va adquirir vida, va somriure i va estendre els seus braços cap al Sant d’Assís. El miracle s’havia produït a la vista de tots els qui estaven allà presents, i des d’aleshores la fama dels “Naixements” i el seu costum es va estendre per tot el món. Des d’aquell dia, se celebra la nit de Nadal imitant la inspiració de Sant Francesc d’Assís, entorn d’un humil pessebre que rep el Fill de Déu.

El Papa Joan Pau II, el 1.986, a petició de les associacions pessebristes de tot el món, va proclamar a Sant Francesc d’Assís Patró Universal del Pessebrisme.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 11 de desembre del 2016

Per què els gossos es llepen el seu musell?



Un dels senyals que utilitzen els gossos amb freqüència és llepar-se el musell o ‘morro’. És un moviment ràpid de llengua i en general acostuma a passar desapercebut fins que comencem a fixar-nos.
Quan realitzen aquesta acció? Amb quina finalitat?

Els gossos realitzen aquest senyal juntament amb molts altres. És un senyal de calma i es fa servir per dir als altres gossos que no són una amenaça, que poden estar tranquils.
També podem identificar aquesta acció durant el joc entre un gos jove o adult i un cadell. Quan el cadell està excitat, l’altre gos pot quedar-se quiet, girar el cap i ‘llepar-se el musell’; en aquest cas el gos més gran utilitza aquest senyal per tranquil·litzar al cadell, podent o no reprendre el joc.

Si observem a la nostra parella o a un altre membre de la família renyant o castigant al gos , podrem observar que en algun moment el nostre gos es llepa el musell. Què està intentant el gos? Doncs que la persona que en aquell moment interactua amb el gos es relaxi, es tranquil·litzi i deixi de fer el que està fent.

Informació extreta del web www.curiositats.cat

diumenge, 27 de novembre del 2016

Per què els taxis de Barcelona són grocs i negres?



En començar els anys vint, els taxis matriculats a Barcelona eren prop de 250, encara que els vehicles que s’utilitzaven com a automòbils de plaça de lloguer eren prop d’un miler. Dins la ciutat hi havia un total de 64 parades, i els clients eren tan pocs que cap taxista no s’aventurava a anar a  buscar-los, per no perdre el dret de parada.

El 1924, l’Ajuntament va aprovar un Codi de Circulació que, entre d’altres mesures, va fer obligatori l’ús del taxímetre i va imposar una ratlla pintada sota la finestra del passatgers i la part posterior de cada taxi per tal d’identificar-los millor. El color variava segons la tarifa: blanca, 40 cèntims per quilòmetre; vermella, 50 cèntims; groga, 60 cèntims; i blava, 80 cèntims per quilòmetre.

Amb l’Exposició Internacional de 1929 com a horitzó, la flota Barcelona de taxis va créixer fins a xifres exagerades – 4.000 vehicles – en una ciutat que no arribava al milió d’habitants. La competència entre l’empresa David, la multitud de noves companyies privades i els autònoms, d’una banda, i de tot el sector del taxi amb els tramvies, els nous autobusos i el metro, de l’altra, va provocar autèntiques guerres de preus i pràctiques com la de transportar diversos viatgers a la vegada o la de fer circular mototaxis amb sidecar.

Després del boom de l’Exposició, moltes empreses van tancar i fins i tot la gran companyia David, que es vanagloriava de no rebaixar mai les seves tarifes, va crear una filial de nom Goliat que sí que ho va fer per tal d’afrontar la crisi. El juliol de 1930 l’Ajuntament va posar una mica d’ordre al sector: va establir l’obligatorietat d’un mínim de dos anys d’experiència com a xofer per obtenir la llicència, i la tarifa única de 60 cèntims per quilòmetre. A la pràctica això va suposar institucionalitzar el característic color groc sobre fons negre con a uniforme dels taxis barcelonins, que no es va generalitzar completament fins el 1934.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


dimecres, 16 de novembre del 2016

Per què bufem espelmes per celebrar el nostre aniversari?


Cada any, des del nostre naixement, en el dia del nostre aniversari seiem davant d’un pastís per bufar tantes espelmes com a anys complim. Però, per què ho fem? I per què demanem un desig?

Com succeeix la majoria de les vegades, no es coneix el moment exacte en què va sorgir aquesta tradició ni el seu perquè, encara que existeixen diverses possibles explicacions.

Una defensa que l’origen es troba en l’Antiga Grècia on es tenia el costum d’oferir uns dolços rodons a Artemisa, la deessa de la Lluna, representant el cicle lunar complet. Damunt dels dolços es col·locaven espelmes enceses que els adeptes bufaven perquè el fum ascendís fins a la deessa. Encara que abans d’apagar-les, explica la llegenda que s’havia de demanar un desig perquè el fum el transportés fins a la deessa i ella el fes realitat.

Una altra explicació diu que el cercle d’espelmes formava part d’un ritual que protegia a l’homenatjat dels mals esperits durant un any. De manera que, el foc i la llum representaven la vida i, per tant, el tenir espelmes en el pastís d’aniversari simbolitzava una crida a la continuació de la vida per seguir amb la tradició molts anys més.

Amb la consolidació del cristianisme, la tradició de celebració de l’aniversari bufant les espelmes es va considerar pagana, ja que el costum popular era celebrar i festejar els dies de la mort dels sants i no el seu naixement.

No obstant això, amb el pas del temps i la decisió de l’Església de marcar la data del naixement de Crist, la qual posteriorment es va considerar l’inici del Nadal, la societat va recuperar la celebració dels aniversaris i la seva tradició especial.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 30 d’octubre del 2016

Quin és realment el teu signe del zodíac?



És probable que durant els últims dies hagis llegit titulars que asseguren que la NASA ha canviat els signes del zodíac tal i com els hem conegut durant tota la nostra vida. Que en realitat són tretze i no dotze com crèiem; i que per tant les dates a les quals corresponen són diferents a les quals sempre hem pensat. Això té una part real i una part ‘d’engany’.

El primer que la NASA intenta aclarir és que ells estudien astronomia i no astrologia: el primer terme fa referència a l’estudi científic de l’espai exterior, mentre que el segon ‘és una altra cosa’.

Aleshores, què són exactament els signes del zodíac? Si imaginem una gran línia recta que uneix la Terra i el Sol i s’estén més enllà del sistema solar, aquesta línia s’aniria desplaçant d’acord amb el moviment de translació del nostre planeta. Les constel·lacions zodiacals són aquelles que aquesta línia imaginària aniria assenyalant al llarg d’un any, mentre la Terra completa el seu viatge al voltant del Sol. Una constel·lació és, d’altra banda, un grup d’estels que suposadament forma un patró en el cel.

Fa més de 3.000 anys, la civilització de Babilònia va dividir el zodíac en dotze parts iguals, amb una constel·lació per a cadascuna d’elles. Ja feien servir un calendari de dotze mesos basat en les fases lunars, de manera que van assignar una part del zodíac a cadascun d’ells. Eren conscients que la divisió zodiacal no resultava en dotze parts exactes, però la van adaptar a les seves necessitats i preferències per obtenir un calendari funcional. De la mateixa manera, sabien que hi havia una tretzena constel·lació, Serpentari, que van excloure de manera deliberada.

El cas és que més de tres mil·lennis després, l’eix de la Terra ni tan sols apunta en la mateixa direcció que aleshores. Tenint tot això en compte, aquestes són les veritables dates dels signes del zodíac si apliquem els criteris científics plantejats per la NASA:

Capricorn: 20 de gener – 16 de febrer
Aquari: 16 de febrer – 11 de març
Peixos: 11 de març – 18 d’abril
Àries: 18 d’abril – 13 de maig
Taure: 13 de maig – 21 de juny
Bessons: 21 de juny – 20 de juliol
Càncer: 20 de juliol – 10 d’agost
Lleó: 10 d’agost – 16 de setembre
Verge: 16 de setembre – 30 d’octubre
Balança: 30 d’octubre – 23 de novembre
Escorpí: 23 de novembre – 29 de novembre
Serpentari: 29 de novembre – 17 de desembre
Sagitari: 17 de desembre – 20 de gener

*El serpentari (Ophiuchus) és una constel·lació de l’hemisferi nord. Malgrat ésser travessada pel Sol del 30 de novembre al 17 de desembre no es considera part del Zodíac tradicional de l’astrologia. Representa un home portant una serp sobre el braç, el Serpentari divideix la serp en dues parts: Serpens Caput i Serpens Cauda, és a dir, el cap i la cua.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


dissabte, 15 d’octubre del 2016

Per què es cultiven tantes tulipes a Holanda?



Les tulipes van arribar als Països Baixos a finals del segle XVI, procedents de l’Imperi Otomà (actual Turquia), on eren considerades flors sagrades i adornaven els vestits dels sultans. L’ambaixador austríac a Turquia, Oiger Ghislain de Busbecq, era floricultor aficionat i, quan va tornar a Europa, ho va fer amb alguns bulbs de tulipes sota el braç per als Jardins Imperials de Viena. Allí treballava el botànic Carolus Clusius, qui, l’any 1563, deixaria el seu treball per traslladar-se com a professor a Holanda, amb una petita col·lecció personal de bulbs de tulipes.

Carolus va començar a conrear varietats exòtiques que guardava estrictament fins que, una nit, algú va robar els seus bulbs. El sòl holandès va resultar ser idoni per al cultiu de tulipes, que es va estendre per tot el país.

A més, les conreades a Holanda estaven afectades per un virus que els proporcionava una variada gamma cromàtica, la qual cosa augmentava el seu exotisme i també el seu preu.

L’any 1623 un sol bulb podia arribar a valer 1.000 florins, quan els ingressos mitjans anuals rondaven els 150. Durant la dècada de 1630, molts holandesos van invertir enormes summes de diners en aquesta flor, perquè van pensar que mai es devaluaria el seu preu. Els beneficis van arribar a superar el 450% de la inversió inicial.

El mercat de tulipes es va disparar, la qual cosa va donar lloc a una inquietant bombolla econòmica, la primera de la qual hi ha constància en la història. A més, a l’any 1636 es va declarar una epidèmia de pesta bubònica que es va cobrar moltes vides a Holanda i va deixar sense mà d’obra als vivers. Aquell desastre va incrementar els preus al mercat, la qual cosa no va ser un obstacle perquè els compradors s’hipotequessin encara més i seguissin adquirint flors. La ‘tulipomania’ va ser de tal calibre que els especuladors compraven bulbs virtuals en catàlegs de vendes dissenyats per incautes de totes les classes socials.

A principis de 1637, els especuladors més espavilats van intuir que el mercat es començava a desinflar, de manera que van decidir vendre les seves preuades tulipes. Aquelles primeres vendes van contagiar ràpidament al mercat, la qual cosa va provocar el pànic al país. Els que no van reaccionar a temps es van trobar amb bulbs que havien comprat a preu d’or i que ja no podien vendre.

El 5 de febrer de 1637 es produiria l’última gran venda de tulipes: un lot de 99 tulipes per 90.000 florins. L’endemà, mig quilo de tulipes posat a la venda per 1.250 florins no va trobar comprador.

Com en posteriors bombolles financeres, l’explosió de la de la tulipa va arruïnar a molts holandesos i va fer rics als pocs que van vendre moments abans de produir-se el crack. Malgrat el desastre que van causar, avui les tulipes segueixen sent un dels símbols d’Holanda.


Informació extreta del web www.curiositats.cat

dissabte, 1 d’octubre del 2016

Quant temps podem aguantar sense fer pipí?



Segons la revista Focus, la bufeta humana pot aguantar de mitjana uns 400 i 600 mil·lilitres d’orina. Tenint en compte que una persona produeix uns 1.500 ml d’orina cada 24 hores, per anar bé hauríem d’anar al lavabo cada 9 o 10 hores. Això és el que equivaldria a una persona amb una hidratació normal.

Quant de temps aguantem també depèn del nostre nivell d’hidratació, així que si no tenim un munt de líquids addicionals en el nostre sistema, els ronyons no crearan tant pipí.

No hi ha greus problemes de salut lligats al fet que aguantem molt l’orina dins la bufeta, però si que podria ser símptoma que patim, o som propensos a patir, infeccions d’orina.

I no patiu! La idea que la bufeta esclata és només un mite. Quan els nivells de líquid dins aquest òrgan són més elevats del normal, la bufeta simplement invalida la voluntat d’orinar i el cervell dóna ordres d’endarrerir l’evacuació. Com a molt, ens podríem mullar els pantalons.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 25 de setembre del 2016

La faula d'un rei i un burro

Diuen que hi havia una vegada un rei que volia anar a pescar, i va cridar al "pronosticador" del temps, i aquest li va dir: "vagi tranquil majestat que no plourà..."
Com que la promesa del rei vivia a prop del riu, la va convidar, i ja de camí, varen trobar un camperol dalt d'un burro que, en veure al rei, li va dir: "senyor meu, és millor que torneu a palau perquè plourà moltíssim".
Per descomptat que el rei va seguir el seu camí, pensant: "què sabrà aquell pagesot si jo tinc un especialista molt ben pagat i em va dir tot el contrari" "hi anem i fora romanços".
Així ho va fer.
I sabeu què va passar? Que va ploure a bots i barrals.
El rei i la seva promesa van quedar ben xops.
Molt enfurismat el rei va tornar a palau, va acomiadar el "pronosticador" del temps, i va fer cridar el pagès.
Li va oferir el lloc que havia deixat el "pronosticador", però el camperol li digué: "senyor meu, jo no en sé res d'això, el que passa és que el meu burro, quan té les orelles avall, plou".
Aleshores el rei va contractar el burro.

I vet aquí que així va començar el costum de contractar BURROS com a assessors, que des d'aleshores tenen els llocs més ben pagats en els governs.

Història que ronda per internet, d'autor anònim (si més no per mi).

dissabte, 27 d’agost del 2016

Per què els bebès humans són tan indefensos al néixer?



Per què una tortugueta tan aviat ve al món ja va caminant cap a l’oceà a la recerca del seu primer menjar, mentre que a un bebè humà cal donar-li el menjar durant els dos o tres primers anys? Per què un poltre s’aixeca i comença a caminar de manera independent poc després de sortir de l’úter de l’euga, mentre que els bebès ho fan a l’any i enmig de tota classe d’estímuls per part dels pares?

Els bebès humans triguen 2 mesos a aixecar el cap sense ajuda, 4 mesos a donar-se la volta, 6 per asseure’s, 9 per posar-se dempeus i 12 per donar els primers passos, i això és només el començament. Després el nen necessita fins a 10 anys de supervisió i cures perquè els pares el considerin apte per navegar mínimament sol.

Som una espècie amb retard que després aconsegueix redreçar-se?

Res d’això. És un dels preus que cal pagar per disposar d’un cervell més intel·ligent. Gestionar un cervell tan complex com l’humà requereix d’aquest període extra, que inclou l’ajuda dels pares, perquè raonament, comunicació i destreses es desenvolupin harmoniosament.

Quan la cria humana neix als 9 mesos ho fa amb el temps just perquè el seu cap surti sense patir danys. Si el crani del bebè creixés més, no cabria per la pelvis de la mare. Aquest desavantatge no la tenen els que neixen d’un ou, ni els que tenen mares amb una altra anatomia.

Quan el poltre neix després de 12 mesos de gestació, el seu cervell ja ha aconseguit el desenvolupament suficient com per permetre-li caminar. El cervell del bebè nounat és tan primari, que després duplica la seva grandària durant el primer any.

Informació extreta del web www.curiositats.cat

diumenge, 21 d’agost del 2016

Per què no s'ha de deixar el pare sol amb els nens?

Les imatges a continuació mostren una llista del què els pares arriben a fer amb els seus fills i filles quan es queden sols amb ells a casa. Com a exemple, veureu bebès amb celles i bigotis dibuixats, una truita a la cara, gronxar l'infant d'una manera molt peculiar...

No us les perdeu!













Informació extreta del web www.socpetit.cat

diumenge, 17 de juliol del 2016

És bo menjar la pell del pollastre?



Eliminar o no la pell del pollastre. Què és el millor? Des del punt de vista de la seguretat alimentària, no queda clar que eliminar-la suposi unes majors garanties i, per tant, menys riscos. Si bé és una de les parts de l’animal amb una possible contaminació microbiana important, seguir unes pràctiques adequades de cocció i d’higiene resulta més eficaç que apartar la pell. Una altra cosa és que es retiri perquè és una de les parts amb més quantitat de greix i, per tant, de calories.

La carn de pollastre, per les seves característiques organolèptiques i nutricionals, és una de les que més presència té a les llars. Constitueix una important aportació de nutrients. I, pel que fa a la quantitat de greix, aquesta varia en funció de la part que es consumeix. En les peces més magres, el percentatge és baix. La major concentració està en la pell, amb gairebé 48 grams de greix per cada 100 grams de carn. Per tant, eliminar la pell pot tenir un motiu més nutricional que de seguretat. El seu color és, en la majoria dels casos, el resultat de l’aliment que ha pres l’animal durant el procés de producció, no una indicació del valor nutritiu, sabor o contingut en greixos. Pot variar del color crema al groc i ha de tenir-se en compte que, després de la cocció, s’enfosqueix perquè durant aquest procés ocorren una sèrie de canvis químics.

Però eliminar la pell no sempre és sinònim de major seguretat alimentària. Higiene, manipulació i cocció són tres aspectes fonamentals per reduir possibles riscos com la presència de contaminants. Si aquests tres aspectes es fan bé, poden arribar a ser més eficaços que la retirada de la pell.

Eliminar la pell no sempre significa que desaparegui el risc. Pot ser que es redueixi el nombre de gèrmens al principi, però, per contra, també podria afavorir la contaminació dels teixits interns.

En molts casos s’elimina la pell perquè es considera que conté substàncies no desitjables, com alguns contaminants o agents farmacològics. Però ha de tenir-se en compte que la pell no és l’única part susceptible d’aquest tipus de contaminació. A més, si s’han seguit les pautes apropiades d’alimentació de les aus i s’han respectat els temps entre un tractament farmacològic i el sacrifici, no ha d’haver-hi cap problema de contaminació.

També és important la cocció: si se sotmet l’aliment a un tractament tèrmic adequat, sobretot al centre de la peça, s’eliminen els gèrmens gràcies a l’efecte de la calor, amb gran capacitat higienitzant.

Una correcta manipulació, que eviti contaminacions creuades, és una altra de les mesures de prevenció més eficaces. La higiene en la manipulació ha d’evitar que es produeixi contacte entre pollastre cru i els seus sucs amb altres aliments ja cuinats.

Conservar l’aliment a temperatures de refrigeració és primordial. També és recomanable substituir les safates que s’usen per paper transparent o alumini, sempre que no es consumeixi de forma immediata. El pollastre pot conservar-se en la nevera unes 48 hores; en el congelador, pot arribar als sis mesos; i si ja està cuinat, no sobrepassarà els cinc dies en el frigorífic.

Una altra de les falses creences entorn de la seguretat alimentària del pollastre és que ha de netejar-se abans de ser cuinat. Però l’any 2014, l’Agència d’Aliments britànica (FSA) llançava una crida als consumidors perquè deixessin de fer-ho. El motiu donat aleshores per les autoritats sanitàries del Regne Unit era que aquesta pràctica, lluny de ser segura, augmentava el risc de transmissió del bacteri Campylobacter. Segons la FSA, rentar el pollastre abans de cuinar-lo pot transmetre el bacteri a les mans, superfícies de treball o la roba a través d’esquitxades de les gotes d’aigua.

Amb la finalitat d’acabar amb aquesta mala pràctica, els experts britànics insistien llavors en la importància d’altres mesures molt més eficaces per reduir la incidència de Campylobacter: rentar els utensilis, les taules de tallar, les superfícies i les mans, abans i després de preparar la carn. Tal com s’ha apuntat abans, una cocció adequada també elimina bona part del problema, per la qual cosa s’han d’atendre sobretot les parts més gruixudes. Per a això, ha de comprovar-se que no queden parts crues, és a dir, que la carn no estigui rosada després de la cocció i no presenti sucs.


Informació extreta de www.curiositats.cat

diumenge, 10 de juliol del 2016

Quants escuradents caben en una barba?


Hi ha moltes maneres de perdre el temps.
I hi ha gent que ho dediquen a superar rècords.
Segur que us heu preguntat moltes vegades quants escuradents caben en una barba. Doncs aquest home ha aconseguit posar-se'n 2.222 a la seva.
Ja ho sabeu, si teniu una barba frondosa i temps per perdre, supereu aquest rècord!!!

diumenge, 26 de juny del 2016

Origen de la Llei de Murphy



La Llei de Murphy és una forma còmica i majoritàriament fictícia d’explicar els infortunis en tot tipus d’àmbits que, a grans trets, es basa en l’expressió següent: ‘Si alguna cosa pot sortir malament, sortirà malament.’

Aquesta frase, que denota una actitud ‘pessimista’, resignada i burleta alhora davant esdeveniments futurs, seria aplicable a tot tipus de situacions, des de les més banals de la vida quotidiana fins a d’altres més transcendents.

La llei va ser enunciada per Edward A. Murphy Jr, un enginyer de desenvolupament que va treballar durant un breu període en experiments amb coets en rails posats en pràctica per la Força Aèria dels Estats Units el 1949.

Hi ha diferents teories sobre l’origen de la Llei de Murphy i sobre els detalls de com va ser formulada inicialment. Durant el període de 1947-1949 es va desenvolupar un pla anomenat MX981 al camp Muroc (anomenat més tard Base Aèria Edwards) destinat a provar la resistència humana a les forces G durant una desacceleració ràpida. Les proves usaven un coet sobre rails amb una sèrie de frens en un extrem.

Les proves inicials usaven un ninot humà, lligat a una cadira a un trineu, però les que van seguir van ser fetes amb John Paul Stapp, llavors capità, reemplaçant al ninot. Amb això es va qüestionar la precisió de la instrumentació utilitzada per mesurar les forces G que el capità Stapp experimentava. Edward Murphy va proposar utilitzar mesuradors electrònics d’esforç subjectes a l’arnès de Stapp per mesurar la força exercida sobre ells per la ràpida desacceleració. L’assistent de Murphy cablejà l’arnès i es va fer una primera prova utilitzant un ximpanzé. Tanmateix, els sensors van donar una lectura de zero.

Llavors es va advertir que s’havia produït un error en la instal·lació: cada sensor s’havia cablejat a l’inrevés. En aquest moment Murphy va formular el seu famós enunciat. Segons George Nichols, un altre enginyer que estava present, Murphy, frustrat, li va donar la culpa al seu assistent, dient: ‘Si aquesta persona té una manera de cometre un error, ho farà’.

L’esperit de la llei


Sense importar la composició exacta i l’origen de la frase, el seu esperit comporta el principi de disseny defensiu, en anticipar els errors que l’usuari final probablement cometrà. Els sensors de força G de Murphy van fallar perquè hi havia dues maneres diferents de connectar, una d’elles resultaria en lectures correctes mentre que l’altra resultaria en absència de lectures. L’usuari final —l’assistent de Murphy en la versió històrica— podia escollir com connectar els cables. Quan va escollir incorrectament els sensors no va fer la seva feina correctament.

Emfatització del negatiu

Un exemple freqüentment citat d’aquesta tendència a emfatitzar el negatiu, és que, cada vegada que una llesca de pa untada de mantega cau a terra, la gent tendeix a recordar més les vegades que cau amb el costat de la mantega cap a terra, ja que si caigués amb la mantega cap amunt tindria menys conseqüències. Per tant, un té la impressió que el pa sempre cau amb la mantega cap a baix, sense importar la veritable probabilitat de cada ocurrència.

Lleis com la de Murphy són una expressió directa d’aquestes perversitats en l’ordre de l’univers. Hi ha un estudi matemàtic que demostra que efectivament la torrada té més probabilitats de caure del costat de la mantega, però és degut a altres factors. El factor principal és l’alçada de la taula, per la qual la torrada té ‘temps’ de fer mitja volta no pel pes de la mantega com erròniament i intuïtiva se suposa, sinó per la rotació pròpia a les condicions inicials de la caiguda, però no hi ha alçada suficient per donar més de mitja volta.

Informació extreta del web www.curiositats.cat

dissabte, 4 de juny del 2016

Origen del teclat QWERTY i dels embalums de les tecles F i J



Encara que els ordinadors estan evolucionant amb més rapidesa que mai, segueix havent-hi un aspecte de tota aquesta tecnologia que no ha patit pràcticament cap canvi durant dècades – el teclat. Podria ser difícil de creure, però els teclats moderns tenen pràcticament el mateix disseny que els de l’any 1873.

I en tot aquest temps, segurament no us heu fixat en dues coses importants sobre el teclat:

La primera és  l’ordre de les tecles, que no és alfabètic.
En segon lloc, hi ha dues tecles, la F i la J, que tenen un petit embalum. I això per què?

Per respondre a la primera pregunta, hem de retrocedir a l’any 1873. La companyia Sholes and Gidden va vendre un disseny d’un nou teclat a Remington, que el va llançar amb la seva màquina d’escriure Remington 1.

L’ordre que tenien anteriorment les tecles portava al fet que algunes d’elles es pressionessin amb massa rapidesa, la qual cosa feia que s’embussessin freqüentment.

El nou disseny en QWERTY (anomenat així a causa de les primeres sis tecles de la primera fila) disposava les lletres de manera que aquelles tecles més usades no anessin seguides.

La introducció de QWERTY va ajudar al fet que la gent pogués escriure més ràpid, perquè s’enfrontaven a menys problemes a l’hora d’usar el teclat. Les millores del teclat Remington 2, van servir perquè aquest nou disseny es fes encara més popular. Uns anys després, la introducció de la ‘mecanografia al tacte’ va fer que la velocitat d’escriptura fos encara major.

Amb aquest tipus de mecanografia, les persones s’entrenaven per confiar en la memòria muscular en lloc de la vista. Els dits de cada mà se suposa que han de descansar. Després d’un temps entrenant a les mans per moure’s d’aquesta manera, la memòria muscular es fa càrrec de tot, i els usuaris poden escriure sense necessitat de mirar el teclat, aconseguint velocitats de 60 paraules per minut o més.

I aquí és on aquests embalums de les tecles F i J entren en acció. Són un indicador tàctil dels teus dits índexs per saber si les teves mans estan en la posició correcta del teclat. Després de cada paraula, les mans han de tornar a la posició central, usant els embalums com a guia.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 29 de maig del 2016

Una història sobre les 7 meravelles del món



Aquesta, és una història sobre les 7 meravelles del món i un grup de joves alumnes d'una escola.
Es va demanar als alumnes que escrivissin en un paper les que ells pensaven eren les set meravelles del món modern, del món actual.
Malgrat certes diferències, les següents van ser les que més vots van rebre:
- primera, les piràmides d'Egipte,
- segona, el Taj Mahal de l'Índia,
- tercera, el Gran Canó del Colorado als Estats Units
- quarta el Canal de Panamà,
- cinquena, l'edifici Empire State de Nova York,
- sisena, la Basílica de Sant Pere del Vaticà, a Roma,
- i setena, la Gran Muralla Xinesa
Mentre la mestra acabava de recomptar els vots, va veure que hi havia una nena que no havia acabat d'escriure els suggeriments.
- "Que tens problemes amb la teva llista?" - va preguntar-li la mestra.
- "...sí, una miqueta. No puc acabar de decidir-me. N'hi ha moltes de meravelles" - li va contestar l'alumna.
Aleshores, la mestra li va dir:
- "Bé doncs, perquè no ens dius el que tens fins ara? ...potser et podrem ajudar".
La jove alumna s'ho va pensar uns instants, però al final va començar:
- "...jo penso que les 7 meravelles del món són:
- primera, poder veure-hi,
- segona, poder escoltar,
- tercera, poder tocar,
- quarta, poder provar,
- cinquena poder sentir,
- sisena, poder riure,
- setena, poder estimar, i..."
L'aula estava en un silenci total, fins al punt que si s'hagués caigut una agulla, s'hauria sentit la seva remor.

Les coses simples i ordinàries, que en general es prenen com a trivials, són senzillament meravelloses.
Les coses més preuades de la vida no es construeixen amb les mans, ni es poden comprar amb diners.

Tant de bo no consideris que estàs massa ocupat per compartir aquesta història. Poder compartir era la meravella número 8 de la llista de la nena.

(Història que volta per internet, d'autor desconegut (si més no per mi))

diumenge, 15 de maig del 2016

Llegir al vàter, és dolent per a la salut?



Un grup d’especialistes assenyala que el costum que es té d’anar al bany amb una revista o un llibre té conseqüències perilloses per a la salut doncs contribueix a la generació d’hemorroides.

Ron Shaoul, especialista en gastroenterologia pediàtrica, va elaborar un qüestionari que va ser respost per 500 persones, dones i homes, d’entre 18 i 65 anys i de diferents categories socials i professions. El 64% dels homes i el 41% de les dones van confessar ser habitual de la lectura al bany. En general, van qualificar el material utilitzat com ‘qualsevol cosa que estigués a mà’; el més freqüent, el diari.

Una de les conclusions de l’estudi de Shaoul és que existeix poca evidència que hi hagi una major contaminació bacterial entre els qui llegeixen en el bany respecte dels qui no ho fan.

Val Curtis, directora del Centre d’Higiene de la London School of Hygiene and Tropical Medicine i confessa practicant de la lectura en el bany, va admetre per la seva banda que existeix un risc higiènic -possible contaminació del diari o revista amb matèria fecal-, però es tracta d’una probabilitat molt baixa i que pot ser reduïda a zero amb un rentat de mans abans de deixar el lloc.

Però s’ha d’anar en compte perquè els nous suports de lectura us poden portar problemes: els microbis tenen una vida més curta en superfícies absorbents com el paper de diari, però resisteixen per més temps en les cobertes de plàstic i especialment en les pantalles dels dispositius electrònics. Segons BBC News, almenys un de cada deu telèfons portàtils està contaminat amb matèria fecal. Però es tracta d’una realitat que fa referència a l’hàbit de llegir en el bany però també, i sobretot, a l’absència de l’hàbit de rentar-se les mans amb sabó.

La revista Esquire va publicar, l’any 2009, les conclusions de David Gutman, cap dels serveix mèdics dels Advanced Hemorrhoid Specialists d’Ohio, Estats Units, qui desaconsellava la lectura en el bany: ‘Les hemorroides deriven d’unes estructures anatòmiques anomenades ‘anal cushions’ (coixins anals) -com petits globus- tancats en les parets del canal anal. Quan s’incrementa la pressió abdominal, aquests coixins instantàniament s’omplen de sang per formar un seient hidràulic”.
Segons Gutman, ‘estar massa temps assegut en el sanitari augmenta la pressió en aquests coixins anals i pot eventualment convertir-los en hemorroides’.

I quant és massa? Doncs bé, d’acord amb aquest especialista, tot el temps que excedeix al necessari per complir la funció per la qual s’ha inventat el bany és perillós per a la salut.
Gutman explica: ‘No s’ha de llegir en el vàter. Les evacuacions han de ser ràpides. Sé que a la gent li agrada llegir mentre està en el bany. El que recomano és que una vegada que acaben –si insisteixen a voler quedar-se i llegir– han de netejar-se, rentar-se les mans, tapar el vàter i asseure’s damunt, que és gairebé el mateix’.


Informació extreta del web www.curiosistats.cat


dissabte, 30 d’abril del 2016

Problemes a taula pels mòbils i tablets? Nooooooo...!!!



Cada vegada és més habitual, a l'hora de dinar o sopar, que els membres de la família estiguin pendents dels seus mòbils o tablets.
Per això han creat un dispositiu que aparentment "ajuda" a les mares a tenir sota control aquesta situació.
Com a part d'una campanya de la marca australiana de pebre Pepper Hacker, es veu que el suposat pebrer té el poder d'apagar tots els aparells electrònics que hi hagi a casa. S'aprecia que quan tot just la mare comença a posar pebre al menjar, els mòbils s'apaguen, la qual cosa fa que, al final, tots puguin sopar en família sense la interrupció de cap mòbil o televisor.
Al començament es veu que no és senzill pels fills. Les enrabiades poden ser descomunals en adonar-se que els seus mòbils, tablets o televisors no funcionen. Malgrat això, després d'uns minuts comparteixen un temps de qualitat amb els pares.


dissabte, 23 d’abril del 2016

La Llegenda de Sant Jordi, el Llibre i la Rosa


Temps era temps, un drac terrible atemoria els habitants d’un poblet de Catalunya anomenat Montblanc. El drac causava estralls en la població i devorava els animals de pastura de la vila. Per calmar la ira del drac, els habitants van decidir que cada dia sacrificarien una persona, escollida per sorteig, i la hi oferirien com a senyal de bona voluntat.

Però un dia, a la filla del rei li va tocar ser el sacrifici. Quan el drac l’anava a engolir, va aparèixer un formós cavaller per enfrontar-se a la bèstia. Era Sant Jordi, que li va clavar la seva llança, i de la sang del drac va sorgir un roser de roses vermelles.
El seu va ser un gest desinteressat i valent que va canviar la història del poble i va donar naixement a la nostra llegenda, ja que des d’aleshores, a Catalunya és costum regalar una rosa a la persona estimada. Sant Jordi, patró de Catalunya des del segle XIX, va esdevenir símbol del territori català amb la Renaixença, moviment polític i cultural que va recuperar els signes d’identitat catalans.

El llibre i la rosa

Sant Jordi és la festa dels gestos. Gestos en forma de llibres i roses per a les persones que més estimem.

Aquesta tradició catalana va néixer al principi del segle XX, quan el Gremi de Llibreters i la Cambra Oficial del Llibre van establir aquesta data per commemorar que el 23 d’abril van morir els escriptors William Shakespeare, Miguel de Cervantes i Garcilaso de la Vega. També és la data en què van néixer, o morir, escriptors reconeguts com ara Josep Pla, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov o Manuel Mejía Vallejo. Des del 1996, la UNESCO ha declarat que aquesta tradició ha passat a ser mundial i s’ha convertit en el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor.

La rosa respon al desenllaç de la llegenda i n’hi ha de tots colors, que simbolitzen diversos estats d’ànim i sentiments vers les persones. La vermella és un senyal d’amor i estimació, i és la rosa més regalada aquest dia.

Però darrerament s’han popularitzat molt les roses grogues, que simbolitzen l’amistat; les blanques, la innocència; les taronges, la passió i el desig, i les roses, la felicitat. Les roses vermelles juntament amb les blanques signifiquen unió, una sola rosa significa simplicitat i les roses d’un vermell fort signifiquen bellesa interior.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


dissabte, 26 de març del 2016

Per què les dones senten més fred que els homes?



El sistema femení de calor consumeix més sang, i això fa que resti del flux sanguini de les mans i dels peus; com a resultat, senten més fred, tot i que manegen millor la calor corporal. És per això que la majoria de les dones tenen els peus freds!S’ha de destacar que durant la menstruació les dones pateixen més fred perquè la temperatura corporal pot arribar a baixar un grau.
Els homes encara que no tenen un “sistema de calefacció” tan bo com el de les dones, conten amb més massa muscular i greix corporal, el que els dóna millor protecció per al fred.

Informació extreta del web www.curiositats.cat


dissabte, 19 de març del 2016

Per què existeixen els anys de traspàs?



L’any 46 abans de Crist l’emperador romà Juli Cèsar va consultar a un grup d’astrònoms egipcis i això va donar com a resultat al calendari amb el qual es regiria la major part del món per més d’un mil·lenni. Així va néixer l’any de traspàs, però si no existís, actualment estaríem al juliol de 2017.

Això té a veure amb l’any solar. Els astrònoms egipcis d’aleshores van poder detectar un fet que els romans no havien captat: un any del calendari es retarda una mica en comparació de l’any solar, la qual cosa vol dir que un any en realitat no està compost per 365 dies exactes, sinó per 365.2422 dies. Per no tornar-nos bojos, Cèsar i el seu equip van determinar que la millor forma de mesurar l’any era afegir un dia addicional al calendari cada quatre anys.

El problema és que això tampoc resulta en una mesura exacta. L’any no està compost per 365.25 dies sinó per 365.2422 dies, la qual cosa significa que no es poden unir quatre quartes parts durant quatre anys per formar un nou dia. Hi ha una diferència d’11 minuts i 40 segons cada any, la qual cosa suposava afegir un dia més al calendari cada 125 anys.

El calendari romà va durar així fins a mitjan segle XVI, època en la qual el Papa Gregori XIII de l’Església Catòlica va decidir modificar-ho de nou amb el propòsit que fos més senzill determinar exactament quan eren les pasqües, i així va néixer el calendari gregorià que avui dia utilitzem en la major part del món.

Des de Los Angeles Times s’han dedicat a calcular quin dia exacte seríem si mai haguessin existit, o més aviat plantejat, els anys de traspàs. La data és l’11 de juliol de l’any 2017, sempre que prenguem com a punt d’inici el moment en el qual Juli Cèsar va crear el calendari romà, fa exactament 2062 anys.

Informació estreta del web www.curiositats.cat, del dia 26 de febrer de 2016.


dissabte, 12 de març del 2016

Una faula molt real...



Cada dia, una petita formiga arribava a la feina molt d'hora, i sense pèrdua de temps començava les seves tasques. Era summament productiva i se la veia molt feliç amb l'activitat.

El gerent, un lleó, sempre se sorprenia en veure-la treballar sense supervisió. Llavors va pensar: "si és capaç de produir així sense algú que controli, segurament podrà fer molt més si té un supervisor".
Dit això, va buscar i va reclutar a l'escarabat qui tenia una experiència summament extensa com a cap i era famós per preparar i presentar uns excel·lents informes.
La seva primera decisió va ser instal·lar un rellotge a l'entrada per controlar els horaris d'arribada i sortida.
Necessitava, a més a més, una secretària que l'ajudés a escriure els seus informes. Així que va decidir contractar l'aranya perquè també organitzés els arxius i controlés les trucades telefòniques.

El lleó estava encantat amb els informes que l'escarabat li enviava i li va demanar que elaborés uns gràfics que mostressin les ràtios de producció i una anàlisi de les tendències de manera que pogués utilitzar-los per les seves pròpies presentacions davant la Direcció.
Aleshores l'escarabat va haver de comprar un nou ordinador, una impressora làser, a més de contractar la mosca per tal que dirigís l'àrea de sistemes.

Mentrestant, la formiga que una vegada havia estat tan productiva i relaxada, no li agradava tota aquesta sobrecàrrega de papers i reunions interminables on perdia la major part del seu temps.

El lleó llavors va arribar a la conclusió que havia arribat el moment de contractar algú que es fes càrrec del departament on la formiga treballava.
Qui va guanyar la posició va ser la cigala, i la primera decisió que va prendre va ser canviar la catifa i aconseguir una cadira ergonòmica per la seva oficina.
Necessitava a més a més un ordinador i una assistent personal que va portar del seu antic lloc de treball perquè l'ajudés amb la programació i el Pla de Control Estratègic del Pressupost.

El lloc on treballa la formiga ara és trist, ningú riu i tothom camina preocupat...
Aquesta va ser raó suficient perquè la cigala convencés al lleó de la necessitat de realitzar una enquesta de clima intern.

I com que el lleó havia revisat el departament on la formiga treballava, era fàcil comprovar com en aquest temps la productivitat s'havia reduït notablement.
La seva decisió va ser reclutar al mussol perquè realitzés una auditoria i suggerís les solucions. 

Després de 3 mesos, va presentar el seu informe i una conclusió final: el departament té excés de personal.
Endevineu a qui van posar primer al punt de mira?
A la formiga!!!!
Les causes?, mostrar una actitud negativa i falta de motivació.


dissabte, 27 de febrer del 2016

Curiositats dels bessons


Un dels fenòmens naturals que sorprèn més a alguns humans escollits, és el fet de tenir un bessó. Alguns de nosaltres hem somiat en la nostra infància amb aquest ésser que seria en tot igual a nosaltres, amb aquest company fidel al que romandríem units i ens acompanyaria al llarg de la vida. Només uns quants gaudeixen d’aquest privilegi. Voleu saber-ne algunes característiques curioses?

1. Els bessons, encara que siguin idèntics, no tenen les empremtes dactilars iguals.
Las petjades dels bessons són iguals a l’inici de la gestació però entre les setmanes 6 i 13 comencen a tocar el sac amniòtic quan es mouen i això conforma línies i crestes que seran diferents en cadascun d’ells.

2. El 25% dels bessons idèntics són un reflex i no una còpia del seu germà.
Un serà destre i l’altre esquerrà, un tindrà un remolí en el pèl cap a la dreta i l’altre cap a l’esquerra… Segons les recerques això ocorre si ha passat més d’una setmana de la concepció quan l’òvul fertilitzat es divideix en dos.

3. Les estadístiques demostren que la taxa de natalitat de bessons idèntics no varia en funció de la raça, l’edat de la mare o la zona geogràfica.

4. Els bessons idèntics sempre són del mateix gènere, dos nens o dues nenes. Només existeix un cas en què puguin no ser-ho, i és a causa d’un defecte cromosòmic.

5. S’han donat casos de bessons, separats en néixer, que han tingut vides increïblement iguals. Noces, fills, malalties i fins i tot la mateixa professió, coses que unides van més enllà de meres coincidències.

6. Els bessons, en l’úter matern, comencen a interactuar entre ells a partir de la setmana número 14 de l’embaràs i a partir de la 18 fins i tot sembla que juguen.

7. Si dos bessons idèntics es casen amb dues bessones també monozigòtics, els seus fills, encara que legalment seran considerats cosins, analitzant el seu ADN resultaran germans.

8. Si ets bessó, estadísticament, tens un 22% de possibilitats de ser esquerrà.

9. L’única cosa que segur que serà diferent, en un parell de bessons idèntics, és el melic.

10. El fet que tinguin idèntica genètica no vol dir que els bessons monozigòtics pateixin, obligatòriament, les mateixes malalties. Desenvoluparan personalitats diferents i les seves malalties, fins i tot les que tenen una propensió genètica, poden desenvolupar-se o no ja que influiran factors externs.

Informació extreta del web www.curiositats.cat