dissabte, 27 de maig del 2017

És millor dutxar-se amb aigua freda o calenta?



És millor dutxar-se amb aigua freda o calenta? Quin tipus de dutxa ens reporta més beneficis? La resposta a aquesta pregunta depèn del que es vulgui aconseguir. L’aigua calenta, la preferida per la major part dels usuaris, té un efecte relaxant i serveix per alleujar els dolors musculars i combatre l’insomni o fins i tot les cefalees tensionals.

No guareix un refredat, ni la grip, però el vapor que produeix l’aigua a la temperatura que la utilitzen molts, entre 34 ºC i 38 ºC, descongestiona les vies respiratòries. A més, al ser tan calenta té un gran poder de neteja, però no obre els porus, com se li atribueix erròniament.

Per la seva banda, l’aigua freda buida la ment i el cos i, en aquest sentit, ajuda a la concentració en qualsevol activitat intel·lectual o que requereixi molta energia. Això té una doble base fisiològica: d’una banda, el fred activa la circulació i proporciona més flux de sang als òrgans i teixits; i per una altra, estimula la producció de noradrenalina, una hormona relacionada amb l’estrès.

Aleshores…què és millor? Dutxar-se amb aigua freda o calenta? Ja deia Aristòtil que la virtut es troba en el “just terme mig” entre dues actituds extremes; i els dermatòlegs semblen estar d’acord amb ell, ja que és el que recomanen: l’aigua temperada. Perquè amb una temperatura molt calenta fa que la pell es ressequi més. Així que el millor és col·locar el termòstat a uns 30 ºC.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 14 de maig del 2017

Per què, amb el pas del temps, el pa es posa dur i les galetes s’estoven?



Obres un paquet de galetes. Te’n menges unes quantes i la resta queden oblidades al fons de la prestatgeria. Quan les descobreixes, una setmana després, cal llençar-les a les escombraries perquè han adquirit una desagradable textura tova.

Amb el pa passa tot el contrari. Només amb un dia -o dos, si la barra és de molt bona qualitat- el nostre deliciós i cruixent pa es converteix en un maó.

Per què dos productes fets amb farina i aigua tenen una reacció tan diferent?

La resposta està en el diferent nivell d’humitat que contenen les masses d’un i un altre producte. El pa té un nivell d’humitat alt i la perd quan està en contacte amb l’aire. Les galetes, per contra, tenen molt poca humitat i capten l’aigua de l’ambient, la qual cosa els dóna aquesta textura gomosa que adquireixen amb el pas dels dies.

La solució? Mantenir el pa i les galetes ben tapats per evitar que estiguin en contacte amb l’aire. No fa miracles, però sí allarga una mica la vida útil de tots dos productes.


Informació extreta del web www.curiositats.cat


diumenge, 7 de maig del 2017

Per què el paper d’alumini és brillant per una banda i mat per l’altre?



El paper d’alumini és exactament igual per tots dos costats (i cap d’ells està tractat amb elements tòxics) però aleshores, per què un dels costats del paper d’alumini és brillant i l’altre costat és mat?

Aquesta diferència es deu al procés de fabricació del paper d’alumini, que essencialment consisteix a premsar repetidament un bloc d’alumini fins a aconseguir una làmina del grossor desitjat.

Durant el procés de refinat final, la làmina d’alumini passa per diversos corrons. La làmina arriba a ser tan prima que en els últims corrons es premsen dues làmines d’alumini juntes per evitar que es trenquin. Com a conseqüència d’això un dels costats de la làmina queda polida (i brillant) pel contacte amb els corrons, mentre que l’altre costat de la làmina es manté en contacte amb una altra làmina d’alumini i queda mat.


Informació extreta del web www.curiositats.cat